Īsuma par: Aktualitātes bezkūdras substrātu tirgū

Tēma par fosilo resursu izmantošanas samazināšanu aizvien ir aktuāla. Līdz ar to bezkūdras substrāti un augsnes ielabotāji ir tie, kuriem jāiekaro nākotnes patērētāju tirgus.

Apskatot pašreizējo piedāvājumu, redzams, ka pārsvarā tirgū ir pieejami bezkūdras substrāti, kas veidoti no kompostēta materiāla (Gardman, Rolawn, Pro-Grow, Neudorff, Klassman u.c.).

Komposta veidošana no organiskā materiāla ir viens no materiālu aprites virzieniem, kas nenoliedzami ir efektīvs, bet laikietilpīgs process. Praktiski jebkurš, kam pieder piemājas dārziņš, ir mēģinājis veidot kompostu. Aprites ekonomikas ietvaros kompostēti var tikt dažādi bioloģiskie ražošanas atkritumi (sākot no parkos sagrābtām koku lapām līdz pat pārtikas nozares pārpalikumiem u.t.t.).

Projekta ietvaros izstrādātās sapropeļa-pelnu granulas arī var tikt papildinātas ar kompostētu materiālu, tādējādi nodrošinot produktu ar augstāku saturu augiem nepieciešamo barības vielu. Produkta kompozīcijas uzlabošana joprojām ir aktuāls jautājums.