Sadarbības perspektīvas ar Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāti

COVID-19 pandēmija ir ietekmējusi ceļošanas plānus, un tāpēc īstermiņa mobilitāte pie projekta sadarbības partnera ELI-UCL Beļģijā pašlaik nav iespējama. Tomēr ceļošana Baltijas valstīs ir atļauta, un sadarbību ar kaimiņvalstu universitātēm var paplašināt.

Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte (Eesti Maaülikool – EMU), kas atrodas Tartu, Igaunijā, ir vienīgā universitāte Igaunijā, kuras prioritātes akadēmiskajā un pētnieciskajā darbībā nodrošina cilvēka pastāvēšanai nepieciešamo dabas resursu ilgtspējīgu attīstību, kā arī mantojuma un dzīvotnes saglabāšanu. Saskaņā ar pasaules universitāšu ranga (QS World University Rankings by Subject, 2019) datiem, EMU ir viena no pasaules top 50 universitātēm lauksaimniecības un mežsaimniecības jomā, ierindojoties 48 vietā. Universitāte iekļaujas arī 1% visvairāk citēto pētniecības objektu topā pasaulē. (pateicoties augu fizioloģijas profesoram Ülo Niinemets, kura zinātniskie darbi ir visvairāk citētie starp visiem Igaunijas zinātniekiem).

Sadarbība ar EMU tiek īstenota uzturot kontaktus ar asoc. prof. Maitu Kriipsalu, EMU Lauku apbūves un ūdenssaimniecības nodaļā. Mēs jau iepriekš esam kopā strādājuši un vveiksmīgi publicējuši zinātniskos rakstus, piemēram, Platinum group elements in geosphere and anthroposphere: Interplay among the global reserves, urban ores, markets and circular economy un On the way to ‘zero waste’ management: Recovery potential of elements, including rare earth elements, from fine fraction of waste.

Pašlaik mēs strādājam kopā pie zinātniskā raksta par aprites ekonomikas pieeju nestabilu augšņu stabilizācijai. Tiek plānots arī pārrunāt iespējas, kā uzlabot izstrādāto bezkūdras augsnes ielabotāja formulu – viena no iespējām ir pievienot tādu otrreizējo izejmateriālu kā kompostu. Šis ir vēl viens pētījumu virziens, ko mēs varam turpināt savstarpēji sadarbojoties.